Lidingöloppet under 2 timmar – Träningsupplägg och racereport

Min målsättning sedan jag sprang Lidingöloppet för första gången 2015 har varit att någon gång klara loppet på en tid under två timmar. Det har inte egentligen varit något stort mål som jag hela tiden har tränat för, men under 2022 så kände jag att det för första gången kanske skulle vara realistiskt. Säsongens huvudfokus låg på triathlon, men några veckor efter att jag hade kört Laponia Triathlon Ironman bestämde jag för att inte köra några fler triathlontävlingar i år och fokuserade istället på Lidingöloppet.

I artikeln får ni följa med hur mitt träningsupplägg för Lidingöloppet såg ut under de tre sista månaderna inför tävlingen, läsa min racereport och ta del av min energiplan i korthet. Under hela våren och sommaren hade jag problem med min vänstra vad eftersom jag fick en muskelbristning i den i mitten av mars, så löpträningen inför Lidingöloppet var väldigt begränsad. Vaden återhämtade sig dock relativt bra och jag kunde även springa Ramboll Stockholm halvmaraton veckan innan Lidingöloppet!

Innehåll

Träningsupplägg Lidingöloppet under 2 timmar

Då min vad inte tålde mycket löpträning så bestämde jag mig för att endast springa två eller tre gånger i veckan, men att de pass som jag sprang skulle innehålla mycket kvalité. Planen var att mängdträningen sedan skulle komma från cykling, rullskidåkning och simning då dessa grenar inte orsakade någon smärta.

I och med att Lidingöloppet är relativt långt och kuperat, prioriterade jag att få till ett intervallpass i veckan med längre tröskelintervaller/ihållande tröskel (exempelvis 3x3km-intervaller eller 8-15km snabbdistans) samt ett långpass. Jag varierade att köra långpassen i planerad tävlingsfart runt 4min/km i 20-25km eller överlånga långpass 30-40km i distansfart (runt 5min/km). Ungefär en tredjedel av träningspassen gick i liknande terräng som på Lidingöloppet och resterande pass utfördes på flacka gångvägar eller på löparbana. 

Löpmängd sista tre månaderna inför Lidingöloppet 2022

Under de 12 veckorna inför loppet snittade jag 42,7km/3h 20min löpning i veckan, vilket är väldigt blygsamt för ett så pass långt lopp som Lidingöloppet. Jag upplevde dock att jag fick bra utdelning av att kunna köra två kvalitetspass i veckan och att min övriga träning kompletterade löpträningen bra. Under perioden hade jag en total träningsmängd på lite över 10h i veckan, där de flesta träningstimmarna kom från landsvägscykling.

Elapsed Time Moving Time Distance Average Speed Max Speed Elevation Gain Calories Burned
01:39:07
hours
01:39:07
hours
25,01
km
3:58
min/km
2:14
min/km
344,00
meters
1 726
kcal

Exempel på långpass i planerad tävlingsfart i liknande terräng som på Lidingöloppet

Racereport Lidingöloppet under 2 timmar

Jag tog flyget ner till Stockholm på fredagen för att inte behöva stressa och på resan ner träffade jag på andra träningskompisar som också skulle springa. När vi väl kom ner till Stockholm bestämde vi att direkt åka till Lidingövallen för att hämta ut nummerlapparna. Att hämta ut nummerlapparna gick smidigt och det var betydligt mindre folk där då jämfört med om man skulle gjort det på lördagsmorgonen. Resten av fredagskvällen spenderade jag på hotellrummet och på stan. Som vanligt inför tävling blev det att käka pasta på kvällen samt en påse vingummin. Och såklart även packa väskan med några energigeler, löparskor, ombyte samt tävlingskläder.

Nummerlapp Lidingöloppet 2022

Jag lyckades sova cirka åtta timmar på natten vilket var över förväntan. Vaknade dock med lite torr hals, men då jag inte hade några andra symptom så valde jag att springa Lidingöloppet ändå. Jag åt pasta och kyckling till frukost och sedan var det dags att åka igen till Lidingövallen. Eftersom det strulade lite med tunnelbanan var jag senare vid Lidingövallen än planerat, så det fick bli jogg från Lidingövallen till Koltorps gärde där starten skulle gå. Jag hann ändå värma upp i sammanlagt 4km innan start vilket kändes bra, men kroppen kändes riktigt seg under hela uppvärmningen.

startgärdet Lidingöloppet

Starten Lidingöloppet 2022

När startskottet väl gick försökte jag snabbt hitta in i mitt eget tempo. Första 10km kändes egentligen riktigt dåliga och det kändes som kroppen inte alls hade vaknat. Fick släppa flera ryggar och tankarna gick från att klara Lidingöloppet under två timmar till att mer överleva loppet med någon värdighet. Hade planerat att passera Hustegaholm (10,3km) på tiden 38:30, men klockan visade istället 39:24 vilket inte bidrog till några fler positiva tankar. Jag hade även riktigt hög puls i förhållande till farten som jag sprang i, vilket spädde på nojigheten ytterligare. Försökte ändå tänka positivt och hoppades på att gelen med koffein som jag tog vid 30:00 skulle snart förbättra känslan.

Känslan förbättrades egentligen inte något märkvärdigt, men det kändes heller inte sämre. Jag kunde fortsätta springa i jämnt tempo och när jag passerade Fågelöudden (15,2km) på 58:54 kom hoppet om Lidingöloppet under två timmar tillbaka! Löparna runtom började bli trötta, jag plockade placeringar och kroppen började kännas mer vanlig. Mellan Fågelöudden (15,2km) och Grönsta (20,7km) plockade jag 19 placeringar och kände mig riktigt stark igen. Vid Grönsta (20,7km) visade klockan 01:20:56 och jag visste att jag var tvungen att göra en bra sista mil för att klara målet.

På något konstigt sätt såg jag faktiskt framemot backarna den sista milen och den positiva känslan förstärktes av att jag fortsatte plocka placeringar. När jag kollade på klockan såg jag dock att pulsen var skyhög, men jag valde att ignorera pulsen helt och bara köra på känsla. När jag hade passerat Abborrbacken (25,3km) på 01:39:50 visste jag fortfarande att jag kunde fixa Lidingöloppet under två timmar, men att allt under de sista 5km då behövde gå nästintill perfekt. Det fanns alltså inte utrymme att få problem med vaden, kramp eller liknande.

lidingöloppet abborrbacken

Abborrbacken 25,3km

Alla hejarop under de sista fem kilometerna hjälpte mycket och varje gång pulsklockan pep för en avverkad kilometer kändes det så jävla skönt. När jag passerade förvarning (29,9km) på 1:58:54 visste jag att jag skulle klara målet om inget oväntat skulle hända. Jag spurtade allt vad jag hade och korsade mållinjen på tiden 01:59:47. Sedan låg jag säkert 10min halvdöd i målfållan innan jag orkade mig upp för att hämta medaljen, men känslan var oslagbar av att ha klarat av mitt mål!

På mellantiderna ser man tydligt hur jag nästan hela loppet plockade placeringar

Då vi var flera stycken från Norrbotten som sprang loppet så väntade vi tills att alla av oss hade kommit i mål. Det var riktigt fina prestationer av många och de flesta av oss var nöjda med att ha genomfört loppet. På kvällen blev det sen pizza och några öl, tyvärr vaknade jag också med ont i halsen och feber på morgonen efter men det är annan historia. Nöjd var jag oavsett!  

lidingöloppet under två timmar målgång

Målgång Lidingöloppet

Elapsed Time Moving Time Distance Average Speed Max Speed Elevation Gain Calories Burned
01:59:51
hours
01:59:51
hours
30,05
km
3:59
min/km
1:44
min/km
467,00
meters
2 175
kcal

Lidingöloppet som gpx-fil från min klocka

Energiplan

Då jag hade en planerad tävlingstid på cirka två timmar fanns det ingen idé med att försöka överoptimera energiintaget. Cirka 45 minuter innan start tog jag 300mg koffein i form av koffeintabletter och under loppet hade jag med mig tre stycken energigeler som sammanlagt gav mig 69g kolhydrater (270 kcal) och 90mg koffein. På vätskekontrollerna drack jag endast vatten. Jag upplevde att jag hade bra med energi under hela loppet och fick inga tecken på att jag skulle vara nära att vägga. Jag kommer att använda liknande energiplan på kommande Lidingölopp!

Dela
Tweeta
Maila
Varukorg