Landsvägscykling på Mallorca: Topp 5 klättringar

Många cyklister åker till Mallorca för att njuta av den fina cyklingen på ön. Spanien och Mallorca erbjuder med sitt varma klimat fina förutsättningar för träning under hela året. Det är lämpligast att åka till Mallorca på hösten, vintern eller våren när det fortfarande är kallt hemma i Sverige. Eftersom ön erbjuder till varierad cykling året om är Mallorca den populäraste cykeldestinationen i Spanien. På öns norra del finns bergskedjan Serra de Tramuntana som inbjuder till cykelpass med många höjdmeter och i inlandet samt vid kusten finns möjlighet till flacka rundor med fina vyer.

I artikeln ger vi tips på när du bör åka till Mallorca, var på ön du bör bo för bäst cykling och vilka klättringar som du inte får missa under dina rundor på landsvägscykeln. Dessutom kan du spara ned klättringarnas Stravasegment/GPX-filer genom att klicka på kartbilderna.

Innehåll

När är det bäst att åka till Mallorca för landsvägscykling?

Så som vi nämnde i inledningen är det bäst att åka till Mallorca för att cykla under hösten, vintern eller våren. Detta beror främst på att dagstemperaturen på Mallorca under dessa årstider är fördelaktig för träning. Som kallast är det i januari och februari med en medeltemperatur på 15 grader under dagen (på nätterna är det betydligt kallare). Under november, december, mars och april ligger medeldagstemperaturen precis under 20 grader och under sommarmånaderna runt 30. Det går givetvis också bra att ta en runda med landsvägscykeln under perioden då det är som varmast, men då gäller det att man planerar vätske- och energiintaget noggrant så att dessa inte hamnar i obalans.

Var på Mallorca är det bäst att bo för landsvägscykling?

När det kommer till att välja boende för landsvägscykling på Mallorca behöver man fundera vilken sorts cykling man är ute efter. Om man är främst ute efter att cykla i bergen är det fördelaktigt att bo i närheten av dem för att slippa transportcyklingen dit. Populära orter som ligger i närheten av bergen är exempelvis Pollença, Sóller, Deiá, Valldemosa, Bunyola, Orient och Andratx.

Om du istället vill kombinera cykelsemestern med bad och strand bör du tänka lite annorlunda. Flera av de orterna som nämndes i föregående stycke ligger en bra bit bort från kusten, vilket gör att man behöver ta bil eller buss (cykel fungerar också givetvis…) för att ta sig till stranden. Om du istället vill ha nära till bad men ändå ha hyfsat nära till bergen är orter som Port de Sóller och Port de Pollença att föredra.

Det går också bra att bo vid de populära charterdestinationerna runt Palma (så som Palmanova, Magaluf, Santa Ponsa, Can Pastilla etc.) och cykla i bergen, men då bör man vara beredd på att behöva transportcykla 10-40km för att ta sig till klättringarna. Fördelen med att bo på dessa orter är dock att det finns betydligt mer att göra efter cykelturerna eftersom huvudstaden Palma de Mallorca ligger i närheten. Från exempelvis Can Pastilla är det också enkelt att ta sig ut på flackare rundor mot Lljucmajor, Felanitx, Cala d’Or och Manacor.

Top 5 klättringar för landsvägscykling på Mallorca

Landsvägcykling på Mallorca (spanien), Cap de formentor
En vik på vägen mot Cap de Formentor

Det finns dussintals med utmanande och fina klättringar för landsvägscykling på Mallorca. I artikeln har vi tagit med de fem klättringar som vi anser att du inte får missa under din cykelsemester. Utöver de fem klättringar som vi nämner för landsvägscykling på Mallorca får du heller inte missa Cap Formentor. Cap Formentor är en cirka 36km lång runda (18km enkel väg) som utgår från Port de Pollença och som består av fyra stigningar på sammanlagt 850 höjdmeter. Cap Formentor klassas som en av Spaniens finaste cykelrundor på grund av de makalösa vyerna.  

Distance Avg. Grade Elevation Gain
18,00
km
0,9%
 
506,20
meters

Landsvägcykling på Mallorca klättring nummer 5: Coll de Randa

Landsvägcykling på Mallorca, Coll de Randa
Utsikt från toppen av Coll de Randa

Till skillnad från alla andra stigningar på listan ligger Coll de Randa inte i bergskedjan Sierra de Tramuntana. Coll de Randa är heller egentligen inte en tuff stigning jämfört med många andra på Mallorca, då stigningen endast är 4,75km lång med en snittlutning på 5,3% (maxlutning 8%). Det som gör att Coll de Randa ändå hamnar på listan över Mallorcas bästa klättringar är att vyerna från toppen är fantastiska och att du samtidigt har möjligheten att besöka klostret Santuari de Cura som ligger på toppen. I och med att Coll de Randa inte tillhör någon bergskedja och att omgivningen runtom är flack har du möjlighet att se nästan hela ön.  

Distance Avg. Grade Elevation Gain
4,76
km
5,3%
 
253,60
meters

Landsvägcykling på Mallorca klättring nummer 4: Coll de Femenia

Coll De femenia skylt, Landsvägcykling på Mallorca
Skylt vid starten av Coll de Femenia

Om du bor i Pollença eller Port de Pollença är Coll de femenia klättringen som du behöver cykla för att ta dig till bergen. Stigningen som börjar cirka 5km efter att du har passerat staden Pollença är 7,5km lång med en snittlutning på 5,5% (maxlutning 10%).  Under vissa partier är vyerna väldigt vackra, men uppe på toppen ser man i princip ingenstans då det är mycket träd runt bilvägen. Coll de femenia är dock en perfekt stigning att köra intervaller på det inte är överdrivet mycket trafik på vägen och eftersom vägen är relativt bred.

Distance Avg. Grade Elevation Gain
7,57
km
5,5%
 
0,00
meters

Landsvägcykling på Mallorca klättring nummer 3: Coll de Soller

Coll de Soller
Utsikt över södra sidan av Coll de Soller

Det som skiljer Coll De Soller från de andra klättringarna är att du kan nå toppen från två olika håll. Både den norra och södra klättringen bjuder upp till fin cykling, men det är en kortare väg upp till toppen från södra sidan där klättringen har en längd på 4,9km och en snittlutning på 5,1% (maxlutning 12%). När du cyklar upp från den södra sidan får du cykla genom cirka 20 hårnålssvängar.

När du cyklar från norra sidan är vägen till toppen betydligt längre. Klättringen som börjar från Sóller är 7,4km lång med en snittlutning på 5,7% (maxlutning 13%). Den längre klättringen innebär i detta fall även fler hårnålssvängar, då antalet hårnålssvängar på den norra sidan uppgår till nästan 30 st. Det är även möjligt att förlänga klättringen ytterligare med några kilometer om du väljer att starta från Port de Soller.  

Norra sidan:

Distance Avg. Grade Elevation Gain
7,36
km
5,7%
 
417,20
meters

Södra sidan:

Distance Avg. Grade Elevation Gain
5,03
km
5,1%
 
258,40
meters

Landsvägcykling på Mallorca klättring nummer 2: Puig Major

Landsvägcykling på Mallorca, Puig Major
Utsikt från Puig majors andra utsiktsplats

Puig Major klassas ofta som Mallorcas tuffaste stigning, vilket främst beror på dess längd. Klättringen är 14,6km lång med en snittlutning på 6%, där lutningen i det brantaste partiet uppgår till 11%. Puig Major startar direkt du kommit bort från det bebyggda området i Sóller och när du i korsningen svänger in på väg MA-10. Det är ganska mycket träd runt vägen vilket gör att man inte kan se de storslagna vyerna när man cyklar, men vid 6km och 14km finns det möjlighet att stanna till på utsiktsplatser. Kort efter att du har nått toppen av Puig Major kan du även fortsätta framåt och då kommer du på din höger sida se sjön Gorg Blau.

Distance Avg. Grade Elevation Gain
14,60
km
5,9%
 
870,40
meters

Landsvägcykling på Mallorca klättring nummer 1: Sa Calobra

Sa calobra
Hårnålssvängar vid Sa Calobra

SA CALOBRA är Mallorcas kändaste klättring för landsvägscykling. Landsvägscyklister vallfärdar dit för att ta sig an stigningen som består av tiotals hårnålssvängar och 650 höjdmeter. De 650 höjdmetrarna är fördelade på cirka 9,5km cykelåkning, vilket gör att snittlutningen på stigningen hamnar på 7%. Backen blir dock aldrig överdrivet brant, då den mest utmanande delen har en lutning på 12%.

För att kunna cykla upp för Sa Calobra behöver du först cykla ned för den (om du inte åker dit med båt). Detta beror på att klättringen börjar från en hamn och det finns ingen annan väg till starten. Det som gör Sa Calobra ännu mer utmanande är att du förmodligen redan har tagit många höjdmeter innan du påbörjar stigningen. Om du kommer från Pollensa har du redan tagit dig an Coll de Sa Batalla (10km med 5% snittlutning) och om du kommer från Soller har du cyklat upp för Puig Major (14km med 6% snittlutning). Det är magiskt vackert att cykla upp för Sa Calobra, så även fast stigningen är tuff så kommer du få extra energi från att kolla på omgivningarna.

Distance Avg. Grade Elevation Gain
9,44
km
7,0%
 
659,40
meters

Om du är intresserad av att lära dig mer om cykelträning rekommenderar vi vår artikel om träning med effektmätare för cyklister och triathleter!

Dela
Tweeta
Maila
Varukorg